W najnowszych badaniach wykazano, że w większości powszechnie dostępnych gorzkich czekolad znajdują się metale ciężkie. Co więcej, dawka przekracza dopuszczalne normy. To oznacza, że gorzka czekolada spożywana codziennie może być szkodliwa i znacznie bezpieczniej jest sięgać po czekoladę mleczną, przepełnioną szkodliwym cukrem.
Dawka czyni truciznę, a słodyczy lepiej unikać
Dotychczas gorzką czekoladę uważano za najzdrowszą słodycz ze względu na wysoką zawartość kakao i witamin. Niestety, na etapie produkcji musi dochodzić do zanieczyszczenia kakao metalami ciężkimi, które następnie są spożywane przez wielbicieli czekolady. Według najnowszych badań dopuszczalna dawka metali ciężkich jest przekroczona niemal w każdej czekoladzie. To oznacza, że gorzką czekoladę powinniśmy jeść sporadycznie. Z kolei inne rodzaje czekolad są niebezpieczne ze względu na wysoką zawartość cukru i oleju palmowego. Wniosek jest jeden — wysoko przetworzona żywność nie jest dobra dla zdrowia. Gotowe słodkie przekąski lepiej zastąpić ciastem domowej roboty lub owocami. Pamiętajmy przy tym, że to dawka czyni truciznę. Spożywanie czekolady od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi.
Warto przeczytać
Alarm w lodziarniach: sanepid wykrył bakterie Enterobacteriaca w 37% zbadanych próbek lodów
Zapowiedź rozbudowy drogi krajowej nr 22 pomiędzy Ostrowcem a Szwecją z przetargiem ogłoszonym przez GDDKiA
Grupa Azoty, Police i Polyolefins zmierzają do zwołania walnego zgromadzenia wobec utworzenia odpisów na aktywa trwałe