Oleje rzepakowe to jedne z najpopularniejszych tłuszczy, na półkach sklepowych. Rzadko kto jednak wie, że zaletą tych produktów jest nie tylko powszechna dostępność, ale także szeroki wachlarz walorów zdrowotnych. Najczęściej olej rzepakowy spotykamy w kuchni. Jednak z jego wyjątkowych właściwości korzystać można także w wielu innych dziedzinach życia. Docenią go w szczególności osoby, które znają wartość i jakość lokalnych produktów i w sposób szczególny dbają o swoje zdrowie.
Niezbędny towarzysz w kuchni
Jako doskonały dodatek do dań olej rzepakowy może być stosowany zarówno na zimno do sałatek, jak i do duszenia, smażenia czy przygotowywania dań w głębokim tłuszczu. Produkt ten doskonale znosi wysokie temperatury, dlatego nadaje się jako składnik wypieków wytrawnych i słodkich. Ma praktycznie neutralny smaku oraz zapachu, zatem nie ma wpływu na ostateczny posmak potrawy. Olej rzepakowy stanowić może także bazę majonezu, również tego domowej roboty. Istnieją dwa rodzaje oleju rzepakowego – rafinowany i tłoczony na zimno. Ten pierwszy ma wszechstronne zastosowanie zarówno w daniach zimnych jak i gorących, ten drugi zaś, zaleca się spożywać jedynie na zimno. Olej rzepakowy powinien znaleźć należyte miejsce w każdej kuchni.
Na straży zdrowej diety
Olej rzepakowy jest bez dwóch zdań najmniej docenionym olejem. Wszyscy mamy go na wyciągnięcie ręki w przystępnej cenie, a mało kto zdaje sobie sprawę z jego wyjątkowych prozdrowotnych właściwości. W takcie przygotowywania potraw najczęściej sięgamy po oliwę z oliwek, tymczasem ma ona dziesięć razy mniej naturalnych kwasów omega-3 niż olej rzepakowy. Nie tylko omega-3 decyduje o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych tego oleju, zawiera on również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, oraz kwas oleinowy, który pełni ważą funkcję w procesie przemiany materii. Olej rzepakowy to także źródło witamin – E i K oraz prowitaminy A. Tłuszcz ten jest szczególnie polecany dla osób narażonych na choroby sercowo-naczyniowe. Pomaga on w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Wpływa pozytywnie także na pracę mózgu oraz oczu. Włączenie go do codziennej diety pomoże w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu poprzez dostarczenie mu odpowiednich składników odżywczych. Tłuszcze są także nośnikiem witamin i pomagają organizmowi odpowiednio je wchłaniać. Olej rzepakowy jest także idealnym tłuszczem, który można podawać dziecku już od pierwszych miesięcy życia, co zapewni mu prawidłowy rozwój i wzrost.
Olej dla pięknego wyglądu
Oleje rzepakowe doskonale nadadzą się do pielęgnacji ciała od stóp po czubek głowy. Odżywiają i regenerują skórę, włosy i paznokcie. Można na ich bazie stworzyć doskonale działające domowe kosmetyki takie jak peelingi, odżywki do włosów czy maseczki do twarzy. Substancje zawarte w oleju rzepakowym hamują procesy starzenia się skóry, nawilżają i regenerują włosy oraz skórę głowy, utwardzają i wzmacniają paznokcie. Przywracają skórze zdrowy koloryt i elastyczność. Naturalnie działające wartości odżywcze to tani oraz skuteczny sposób na piękne ciało i włosy.
Olej rzepakowy jest bez wątpienia sprzymierzeńcem wszystkich, którzy chcą dbać o zdrowie. Jest powszechnie dostępnym dobrem. Więcej ciekawych i wyczerpujących informacji na temat tego oleju znajdą Państwo na stronie poświęconej akcji „Olej Rzepakowy Skarbem Europy” – olejrzepakowy.com
Warto przeczytać
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego bada serię podejrzanych pożarów na wyspach Międzyodrza
Archiwum Państwowe w Szczecinie wzbogaciło się o cenne zasoby historii lokalnej
Kolejny pożar w Siadle Dolnym: Strażacy i samoloty ponownie w akcji